Roermond en de Brabantse revolutie

In de 18e eeuw hoorde Noord-Limburg voor een groot deel bij Oostenrijk. Het werd bestuurd door de Oostenrijkse keizer Jozef II (spreek uit: de tweede). Josef II was een echte verlichtingsdenker met heel moderne ideeën. Toen hij die in praktijk wilde brengen brak er echter een revolutie uit: de Brabantse revolutie.

Oostenrijkse Nederlanden

Aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog was Limburg onderdeel geworden van Spanje. Limburg hoorde bij een gebied dat iedereen de 'Spaanse Nederlanden' noemde.

Na een nieuwe oorlog werden de Spaanse Nederlanden opeens van Oostenrijk: ze werden de 'Oostenrijkse Nederlanden'. Daar was keizer Josef II de baas.

Klappsarg

Keizer Josef II was een verlichtingsdenker. Hij wilde de macht van de
adel
Adel: Mensen die vroeger heel belangrijk waren en veel macht hadden.
en de kloosters inperken. Ook wilde hij allerlei dingen anders regelen.

Zo bedacht hij de 'klappsarg'. Dat was een doodskist waarvan de onderkant kon openklappen boven het graf. Het lijk viel dan in het graf en de kist kon opnieuw gebruikt worden. Dat spaarde hout.

Revolutie

In België (dat toen nog Brabant heette) waren de mensen het niet eens met de ideeën van Jozef. Daarom kwamen ze in opstand en joegen ze de Oostenrijkse soldaten weg. Deze gebeurtenis noemen we de Brabantse revolutie. De mensen in Brabant wilden niet meer bij Oostenrijk horen.

Roermond

Ook in Roermond waren de mensen boos op Josef II. Dus sloten ze zich aan bij de Brabantse revolutie. Maar er waren ook mensen die wel trouw bleven aan de keizer, zoals Willem Josef Luijtgens.

Omdat ze het niet eens konden worden heeft de revolutie achteraf maar 11 maanden geduurd. Toen keerde iedereen toch weer terug bij de Oostenrijkse Nederlanden. De echte revolutie moest nog komen: de Franse revolutie.
30_jozef2.jpg30_maria.jpg30willemjosefluijtgens_.jpg
tijdvak_nieuw7.jpg
kaartje30_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.