Erg handig, die elektrische fietsen!

Rox/ December 16, 2022/ Algemeen

Een elektrische fiets is de laatste jaren een zeer populaire optie geworden bij vele mensen. Nederland is een écht fietsland, maar niet iedereen houdt evenveel van deze sportieve bezigheid. Echter kun je soms met de fiets veel tijdwinst maken. Je komt sneller van plek naar plek dan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Daarnaast is fietsen ook nog eens niet schadelijk voor het milieu, wat reizen met de auto of het openbaar vervoer natuurlijk wel vaak is. Wanneer je toch wilt genieten van de voordelen van de fiets, maar niet de zware lasten ervan wil ervaren, kan een elektrische fiets een uitkomst zijn! Wil jij een eigen e-bike kopen? Lees dan eerst deze blogpost.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets, e-bike en speed pedelec?

Een elektrische fiets wordt ook vaak een e-bike genoemd. Deze term staat voor electric bike. Eigenlijk is het dus gewoon een afkorting van elektrische fiets, maar dan vertaald vanuit het Engels. Een elektrische fiets is een fiets met een elektrische motor, die je tijdens het fietsen trapondersteuning biedt. Dit houdt in dat je zelf nog wel mee moet trappen, maar het gaat een stuk gemakkelijker op deze manier!

Sinds de laatste jaren valt er nog een andere soort fiets onder de elektrische fietsen, namelijk de speed pedelec. Een speed pedelec gaat een stuk harder dan een gewone elektrische fiets. Deze fiets geeft je trapondersteuning tot 45 km/u in plaats van de standaard 25 km/u bij een gewone e-bike.

Bij speed pedelecs komen er wel extra regels om de hoek kijken waar je je aan dient te houden in het verkeer. Zo moet je je fiets WA laten verzekeren, moet je het kenteken laten registreren en moet je een goedgekeurde helm speciaal voor speed pedelecs dragen. Dus ondanks dat deze fietsen je sneller op de plek van bestemming kunnen brengen, zit je wel aan een hoop regels vast. Houd hier rekening mee bij je zoektocht naar de perfecte elektrische fiets voor jezelf.

Verschillende soorten en merken

De elektrische fietsen heb je in allerlei soorten en van allerlei verschillende merken. De keuze is tegenwoordig enorm. Zo heb je bijvoorbeeld de elektrische stadsfiets, elektrische transportfietsen, de elektrische bakfiets en natuurlijk verschillende elektrische fietsen voor mannen of vrouwen. De stadsfiets komt het meeste voor. Deze fiets is zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Denk aan het naar school of werk fietsen, boodschappen doen en nog vele andere relatief korte ritten. Wanneer je een stukje verder van je werk of school woont, kun je kijken naar een elektrische transportfiets. Deze fietsen zijn robuust gebouwd en hebben extra veel ruimte voor al je bagage!

Share this Post