Het plaatsen van grondspots: tips en overwegingen

Rox/ May 4, 2023/ Wonen

Grondspots zijn een populaire en praktische manier om buitenverlichting te realiseren. Ze zijn ideaal om bijvoorbeeld looppaden, trappen of gevels te verlichten, maar ook om sfeer te creëren in de tuin. In deze blog delen we tips en overwegingen voor het plaatsen van grondspots.

Overweging 1: Type grondspot

Er zijn verschillende typen grondspots, met elk hun eigen kenmerken. Zo zijn er spots met een enkelvoudige LED, maar ook spots met meerdere LED's. Het aantal LED's heeft invloed op de lichtopbrengst en het bereik van de spot. Daarnaast zijn er ook grondspots met verschillende kleuren licht, zoals warm wit of RGB, deze zijn allemaal aan te schaffen bij tuinverlichting kopen bij tuinverlichtingswinkel.nl.

Een andere overweging is of de spot geschikt is voor inbouw of opbouw. Inbouwspots worden ingegraven in de grond, terwijl opbouwspots juist op de grond worden bevestigd. Inbouwspots geven een strakker effect, terwijl opbouwspots juist opvallender zijn.

Overweging 2: Plaatsing

Het is belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van de grondspots. Waar wil je licht hebben en wat wil je juist verduisteren? Houd hierbij rekening met de functie van de verlichting, bijvoorbeeld om veiligheid te waarborgen of om sfeer te creëren.

Als je grondspots in de tuin langs een looppad wilt plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de looprichting. Plaats de spots niet te ver uit elkaar, zodat er voldoende licht is om veilig te kunnen lopen. Ook kun je ervoor kiezen om de spots niet recht langs het pad te plaatsen, maar juist schuin of in een bocht.

Voor het verlichten van trappen is het belangrijk om de spots goed te verdelen over de treden. Plaats de spots niet alleen bovenaan of onderaan de trap, maar juist verdeeld over de treden. Zo creëer je een veilige situatie en voorkom je dat mensen struikelen.

Overweging 3: Bekabeling

Grondspots hebben uiteraard bekabeling nodig om te kunnen functioneren. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Wil je de bekabeling ondergronds of bovengronds wegwerken? En wil je gebruik maken van een transformator of niet?

Als je kiest voor ondergrondse bekabeling, is het belangrijk om de kabels goed te beschermen tegen vocht en beschadigingen. Gebruik bijvoorbeeld PVC-buizen om de kabels in te leggen. Bij bovengrondse bekabeling kun je gebruik maken van kabelgoten of kabelklemmen.

Als je meerdere grondspots wilt plaatsen, is het vaak noodzakelijk om gebruik te maken van een transformator. Deze zorgt ervoor dat de stroomvoorziening wordt omgezet naar de juiste spanning voor de grondspots.

Share this Post