Hulp of zorg nodig in huis

Rox/ March 16, 2023/ Algemeen

Als je slecht ter been bent door ziekte, een beperking of als je al wat ouder bent, heb je toch hulp en zorg nodig. En dan kan het best handig wanneer ze bij je thuis komen. Eén van de meest bekende zorg is natuurlijk de thuiszorg. Maar, wist je dat er ook kappers en audiciens zijn die bij jou thuis komen om je te helpen?  

Waar moet je rekening mee houden bij zorg in huis? 

Thuiszorg kan een uitkomst bieden als je slecht ter been bent. Zij kunnen helpen bij bijvoorbeeld het huishouden. Is er sprake van intensieve zorg, ook wel 24-uurs zorg genoemd, dan kun je een WLZ aanvraag indienen. Mocht je daar niet voor in aanmerking komen dan kan de gemeente of je zorgverzekering de thuiszorg vergoeden. De gemeente vergoedt vaak de huishoudelijke hulp en begeleiding die je in je dagelijkse leven nodig hebt. Deze twee vallen onder de Wmo. De zorgverzekering vergoedt de wijkverpleging, hier is sprake van als er een medische aandoening is. En dan is er nog de Wlz. Dit komt voor als je voor de rest van je leven 24 uur per dag zorg nodig hebt.  

Je kunt niet zelf kiezen vanuit welke wet (gemeente of zorgverzekering) je de zorg krijgt. Het is verstandig om een cliëntondersteuner of je huisarts in te schakelen zodat je helder krijgt wat je hulpvraag is. Samen bepaal je vervolgens waar je moet zijn (gemeente, zorgverzekering of Wlz) voor de aanvraag van de zorg.  

Andere hulp in huis 

Naast de bovengenoemde zorg kun je ook andere hulp in huis inschakelen. Zo zijn er kappers die bij jou thuis langskomen zodat je haar weer goed zit. Maar, je kunt ook een audicien die thuis langs komt inschakelen als je bang bent voor gehoorverlies en graag een gehoortest wilt laten uitvoeren. Zo hoef je geen moeite te doen om de reis ernaartoe voor te bereiden en ben je in je veilige en vertrouwde omgeving. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een opticien aan huis te laten komen voor het laten aanmeten van een nieuwe bril. Zo zie je maar weer, er is voldoende hulp te vinden zonder dat je daar de deur voor uit hoeft. Online zijn er tal van hulptroepen te vinden, type in wat voor hulp je zoekt, en in welke plaats het moet zijn en er komt een hele lijst in beeld.  

Share this Post